Съвети за почистване на лаптоп

Освен техническата поддръжка, която е необходима за компютрите и която ще гарантира по-дългия им живот е необходимо също така и Вие да полагате грижи за компютъра си, за да може да го използвате максимално ефективно.

Тук ще Ви посочим няколко съвета свързани със почистването на лаптоп, които ще Ви помогнат да го запазите като нов.

Лаптопите независимо от марката им, предлагат ниво на мобилност, която стандартните компютри не могат да осигурят. Тази мобилност често води до натрупването на прах и мръсотия при пътуване с лаптоп от място на място. Отделянето на време за почистване на Вашия лаптоп може да помогне за неговата по-добра ефективност и естествено да го запази „като нов“. Правилното почистване няма да позволи наличието на пръстови отпечатъци, петна, прах и други видове замърсявания. Преди да започнете процеса по почистване, обаче препоръчително първо да изключите своя преносим компютър и да извадите захранващия кабел (ако го използвате в момента).

Дисплей

Почистване на AcerПочистването на дисплея, на Вашия лаптоп, тоест подхода, който смятате да изберете зависи от личните ви предпочитания. Бихте могли да използвате специални препарати, почистващи кърпички и спрейове, чрез които да се справите с нежеланата и упорита мръсотия, която се задържа по екрана. Независимо, кое решение ще изберете, ако използвате спрей или подобен препарат, не пръскайте директно екрана! Вместо това напръскайте кърпа без власинки, но не дотолкова, че самата кърпа да се пренасити със течността, с която я напоявате. Използвайте мократа кърпа, за да избършете екрана и за да премахнете прах, петн или други замърсявания. При извършването на процеса не упражнявайте голям натиск върху кърпата, а нежен, за да избегнете увреждане на компонентите на екрана. Не позволявайте течността от кърпата да се стича по екрана, защото това също може да му навреди! След като приключите с почистването използвайте суха кърпа, за да забършете още веднъж екрана и ако е останал дори и леко влажен, да се изсуши. Така ще го предпазите от повторно „залепване“ на прах или други мръсотии.

Клавиатура

Натрупването на прах и други отпадъци като например хранителни частици, може да доведе до повреда на Вашата клавиатура. „Консервирания“ въздух може да отстрани остатъците от и между клавишите. Използвайте съвсем малки струи, за да не предизвикате повреда на клавишите, както и изпускането на химикали или кондензация от вътрешността на лаптопа.  Как да получите този въздух? С помощта на прахосмукачки за клавиатури. Да, има такива и цената им е много ниска. Те се захранват със помощта на USB и „въздушната струя“ е умерена – тоест тя е пригодена специално за клавиатури и при използване няма да навреди на Вашите бутони. Както при екрана и тук можете също да използвате влажна кърпа, за да премахнете мръсотията клавиатурата, но ако кърпата е прекалено влажна и пренаситена с препарат, то има опасност течността да се разтече и да проникне във вътрешността – под бутоните, а това може да доведе да повреждане на вътрешни компоненти. Затова внимавайте и при използването на втория метод, гледайте кърпата да е само леко навлажнена. Третият вариант е освен кърпа да използвате и клечки за уши. Звучи доста нестандартно, но това е един ефективен начин да почистите замърсените места, между бутоните.

Почистване на външната част на лаптопа (гърба)

Почиставнето на капака е доста по-лесно, в сравнение с клавиатурата и екрана. Тук отново използвайте влажна кърпа по указанията дадени по-горе. Тук можете да използвате и спирт, за да отстраните упорити замърсявания, но преди да го направите разгледайте ръководството за експлоатация на вашия преносим компютър и се уверете, че там не е забранено и използването на спирт няма да навреди на Вашия лаптоп и покритието му. Не забравяйте да „подсушите“ след това като това ще помогне да не залепне отново прах. След това използвайте отново „лаптоп прахосмукачка“, за да почистите трудно достъпните места – например вентилационните отвори.

Предпазване и защита

Ето и някои превантивни мерки и полезни съвети, на които да обърнете внимание, за да защитите Вашия лаптоп в бъдеще.

Цигареният дим може да изгради с течение на времето нещо като „димен облак“, който да замъгли дисплея на преносимия Ви компютър. Яденето около Вашия лаптоп може да доведе до натрупването на трохи по клавиатурата. Пиенето около него пък може да доведе да разливане и трайно увреждане, ако течността успее да достигне до вътрешните електрически компоненти. Най-добре е да не се пуши, яде или пие в близост до Вашия лаптоп. В допълнение можете да използвате защитен калъф за носене при пътуване.

Един полезен съвет, който ще помогне за по-дълъг живот е веднъж на няколко месеца да занасяте лаптопа си при специалист, който да почиства вътрешните части и компоненти от прах, натрупван с времето. Ако не разбирате от лаптопи и особено от неговите части Ви съветваме да се възползвате от услугите на специалист, за да не повредите някоя вътрешна част при опит за почистване. Освен това, ако лаптопът Ви е нов и все още в гаранция е добре той да бъде отварян или разглобяван единствено от специалист, имащ право да извършва това, за да може Вашата гаранция да се запази и да е валидна!

Публикувано в Почистване на компютър

Абонирайте се и вземете 20лв. отстъпка от нашите услуги.

Клиентите за Нас
meagan_testimonial
Компютърът ми работеше много бавно, постянно забиваше и се рестартираше, PCSupport.bg решиха проблемa ми за 2 часа и сега компютърът ми лети!
Елена ДимитроваСофия
Харесайте ни във Facebook